In zijn algemeenheid geldt dat een safari reis niet goedkoop is. Maar aan de andere kant kan een weekje wintersport net zo duur uitkomen. Het is dus van belang de prijs in verhouding te zien met wat je ervoor krijgt en welke extra kosten er wel of niet bij komen.
De inkomsten van toerisme zijn zeer belangrijk voor landen in Oost-Afrika, zoals Tanzania. Dit resulteert in hoge kosten voor toegang tot de Nationale Parken. USD 50,- tot USD 80,- per persoon per 24 uur is redelijk gemiddeld. Ook voor activiteiten als kanoën, wandelen, mountainbiken moet niet alleen worden betaald voor professionele begeleiding maar ook hierop gelden fees die aan de overheid betaald moeten worden.
Daarnaast zijn accommodaties soms ver verwijderd tot de bewoonde wereld. Er komt dan nogal wat bij kijken om vers eten aan te voeren en te zorgen dat de gasten kunnen genieten van een koud biertje of een lekker wijntje. Als dit moet worden ingevlogen op plekken waar ook water moet worden aangevoerd en electriciteit moet worden opgewekt dan heb je te maken met logistiek ingewikkelde en dure operaties.
Wat beïnvloedt de prijs van een safari?
De volgende factoren zijn van invloed op de prijs van een safari:
- Met hoeveel personen je de reis maakt. De vaste kosten zoals de safari auto en de gids/chauffeur worden gedeeld door het aantal personen. Heb je familie of vrienden waar je samen mee op reis kan, dan gaan de kosten per persoon naar beneden.
- De leeftijd van de kinderen. T/m 15 jaar gelden er lagere parkentrees voor kinderen. Ook accommodaties hanteren soms kinderkorting voor kinderen onder de 12 jaar.
- De accommodaties waar je overnacht. Ga je kamperen of kies je voor een luxe accommodatie. Voor de duurste accommodaties in Tanzania reken je tot USD 1.000,- per persoon per nacht.
- Overnacht je binnen of buiten een park? In het laatste geval moeten er per overnachting ook behoorlijke campfees aan de overheid worden betaald. Toch is het vaak de moeite waard om midden in de wildernis te ontwaken.
- In Tanzania is het niet gebruikelijk om zelf op pad te gaan. Dit betekent dat ook privéreizen begeleid zijn door een gids/chauffeur. Er is ook een zeer beperkte infrastructuur dus buiten de steden en strandbestemmingen is het programma alles inclusief. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zuid-Afrika waar je zelf kunt rijden.
- Omdat de wegen slecht zijn, wordt er nagenoeg alleen in 4×4 safari auto’s gereden. De auto’s zijn gesloten en hebben een pop-up dak dat open gaat tijdens de ‘gamedrives’ in de parken. De kosten van benzine en gebruik van dit soort auto’s ligt aanzienlijk hoger dan een standaard huurauto. Het onderhoud van een safari auto die erg heeft te lijden onder de slechte wegen, is ook een aanzienlijke kostenpost.