Op zoek naar de parels in Tanzania
Na een week in Ruaha national park te hebben gebivakkeerd verblijven we 1 nacht net buiten het park. En wat was dat ook een geweldige ervaring! Eigenlijk merk je niet dat je uit het park bent want ook hier zit nog volop wildlife. We verblijven in een gloednieuwe lodge, ruim opgezet met prachtige huizen die tegen een heuvel aanhangen. Gemaakt van natuurlijke materialen. Het ziet er pico bello uit met een lekker groot lekker bed, een buitendouche en een veranda met uitzicht op de groene omgeving. Aan het eind van de middag zaten we met een lekker drankje in het sfeervolle rietgedekte open restaurant. En toen gebeurde het: vanuit de verte zagen we een groepje olifanten aankomen. Wat een geluk dat wij dit mochten meemaken. Drinkende olifanten vlakbij de lodge. Een hele familie met kleintjes erbij. We werden er stil van om dit prachtige tafereel te bekijken. En na de eerste groep gebeurde dit later nog 2 keer. Zó geweldig om deze giganten van zo dichtbij mochten bewonderen. Van de manager van het park horen we welke dieren ze vanuit deze lodge regelmatig spotten. Dat doet niet onder voor de wilde dieren die in het park verblijven. Ook roofdieren zoals luipaarden en leeuwen komen hier. Twee dagen geleden hadden ze zelfs een groep wilde honden gezien.
Mkwawa museum
Na zoveel dagen gamedrives is het tijd om deze regio te ontdekken. In Iringa hebben we een leuke kleine accommodatie gevonden met een Zuid-Europees tintje met dito lekker eten. In Iringa bezoeken we het Mkwawa museum. Klein maar toch interessant om het verhaal te horen van chief Mkwawa. Hij was een machtig man, een soort koning van de He He stam. Het museum is op de plek waar indertijd zijn fort van 13 kilometer stond. Daar heeft hij zich hevig verzet tegen de inval van de Duitsers en jarenlang een guerrillacampagne gevoerd. Uiteindelijk werd hij in 1898 omsingeld door de Duitsers en besloot zichzelf dood te schieten om gevangenneming te voorkomen. Zijn schedel is naar Berlijn gestuurd als een soort trofee. De terugkeer van de schedel werd bepaald in het Verdrag van Versailles van 1919. Nu is er een klein heilig gebouwtje wat je op blote voeten mag betreden. Daar ligt zijn schedel in een glazen vitrine. De gids vertelt hier het verhaal, ondersteund door schilderijen en attributen.
Isimilia stone age site
Na het museumbezoek rijden we naar Isimilia stone age site ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Iringa.Tanzania staat bekend om zijn archeologische vindplaatsen. Sommige van deze vindplaatsen hebben zeer belangrijke fossielen opgeleverd. Ze geven ons informatie over de oorsprong van de mensheid. Isimilia is een belangrijke vindplaats uit het stenen tijdperk. In de late jaren 1950 hebben archeologen hier belangrijke vondsten uit het stenen tijdperk geïdentificeerd. De meeste van deze vondsten waren werktuigen, naar schatting tussen de 60 000 en 100 000 jaar oud. Ze vonden ook versteende botten van zoogdieren; een uitgestorven nijlpaard en iets dat lijkt op de moderne giraf, maar met een kortere nek.We krijgen het verhaal te horen hoe het landschap hier door de 100 duizenden jaren is veranderd. Wat dit bezoek verrassend leuk maakt zijn de enorm hoge pilaren in lagen met verschillende kleuren van geelwit tot terracotta. Waanzinnig mooi en indrukwekkend. Je mag overal gewoon doorheen lopen. We maken veel foto’s want na iedere bocht is er weer een nieuwe mooie plek. Soms doet het net denken aan een hoge kathedraal, dan weer aan het een theater.De Isimila Stone Age Site heeft zulke unieke pilaren die je in geen enkel deel van de wereld behalve de VS kunt zien. Echt heel gaaf en een bezoek meer dan waard.
Kondoa rotschilderingen
Na een overnachting in Dodoma rijden we door naar het noorden. We settelen ons op de ‘Mary Leakey’camping. Een heerlijk rustig plekje naast een zandrivier die de bron is van de Tarangire rivier. En deze camping is een goede uitvalsbasis voor de Kondoa rotschilderingen. Daar bezoeken we een 3-tal sites met duizenden jaren oude rotstekeningen. De tour start in het dorp met eerst een klein museumpje. Onze vrouwelijke gids kan goed Engels. Met de auto de berg op en dan lopend 3 sites bekijken, waarvan er 2 op verschillende toppen van de berg. In 2016 hebben ze de paadjes hier aangepakt. Er zit specie tussen de stenen en keien, zodat het een soort natuurlijke trap is.
Heel bijzonder om je te bedenken dat de tekeningen mogelijk al 6000 jaar geleden zijn gemaakt. Het is niet precies bekend wanneer ze zijn gemaakt, maar de onderzoeker Mary Leakey heeft ze eind jaren 50 onderzocht. Nu is het Unesco wereld erfgoed. De tekeningen zijn voornamelijk gebaseerd op mensen en dieren, waarschijnlijk ook ter educatie van de jacht. Als je je ogen half dicht doet, kun je zittend onder de natuurlijk overkapping van rotsen je wel echt een goede voorstelling maken hoe deze oermensen hier ooit leefden.
Een ceremonie op een heilige plek
Beneden bij de trap hadden we al slippers zien staan en onze gids vertelde dat we er boven een ceremonie zou zijn. En inderdaad toen wij de rotstekeningen aan het bekijken waren kwamen er mensen naar beneden naar met een geroosterd stuk geit. Even later iemand met de kop van een geit en even later iemand met een bakje bloed van de geit. Onder de nabij geleden rots gebeurde het. Onze gids vroeg of we het wilden zien. Natuurlijk, wij waren wel nieuwsgierig en mochten een kijkje komen nemen, maar geen foto’s maken.
De mensen vertelden dat ze er waren om te bidden bij een god die in deze rots zit. Er was zelfs één man helemaal uit de kustplaats Tanga gekomen naar deze heilige plek. We mochten zelfs een stukje geroosterde geit proberen maar dat hebben we maar niet gedaan niet zo smakelijk naast een geitekop die je aanstaart en een grote bak bloed. Wat bijzonder om dit mee te mogen maken.
Tarangire als afsluiting van onze ontdekkingsreis
Op weg naar het noorden hebben we bij Lake Babati rondgekeken en hier een aantal activiteiten uitgeprobeerd. Ook hebben we hier een nachtje op een campsite overnacht. Vooralsnog hebben we besloten dat we dit niet gaan aanbieden omdat de kwaliteit niet aan onze eisen voldoet. Toch geen verloren tijd want dit is nu exact waar een inspectiereis voor bedoeld is. Waar we wel weer ontzettend blij van worden, zijn onze laatste safaridagen in Tanzania. Die besteden we in Tarangire national park en wat is het fijn om hier weer te zijn. Het is nu het eind van de droge periode, dus alle wilde dieren verzamelen zich rondom de Tarangire rivier.
Een kill van een cheetah
We hebben enorme grote aantallen wilde dieren gezien. Een van de ochtenden was helemaal super. Rond 6:45 uur zaten we in de safari auto met het ontbijt al achter onze kiezen. We waren nog maar 10 minuutjes onderweg en toen zagen we een cheetah. Heel alert in het ochtendlicht. Maar toen ging hij plotseling met een waanzinnige snelheid voor onze auto langs achter een impala aan. Meteen verdween hij net uit ons zicht en er kwamen 3 jonge cheetah’s tevoorschijn. We volgden ze en toen zagen we dat moeder cheetah de impala had gekilld. We hebben tijden dit schouwspel uitvoerig op ons in laten werken. Helemaal alleen, voor 10 uur hebben we sowieso geen andere safari auto’s gezien. En we zijn weer zó onder de indruk van dit park. Grote kuddes buffalo’s, overal giraffen, ontelbaar veel zebra’s, gnoes, leeuwen, en niet te vergeten: enorm veel met olifanten. Bij het moeras was het een spektakel van jewelste met drinkende en badderende olifanten families.
Uiteraard doen we in Tarangire ook de nodige campinspecties. Daar gaan we hier verder niet te veel op in maar wel willen we even vermelden dat de public campsites hier echt enorm verbeterd zijn. Ook het resthouse kan een goede optie zijn als je een kleiner budget hebt maar wel graag binnen de parkgrenzen wilt verblijven. Daar heb je wel het gemak van een eigen douche en toilet.
Einde van de ontdekkingsreis
En zo is er bijna een einde gekomen aan onze ontdekkingsreis. We verblijven de laatste nachten in Arusha waar we in een heerlijke lodge onze PCR-test resultaten afwachten. Tijd om stil te staan bij alle indrukken die we hebben opgedaan en helemaal vol met nieuwe ideeën voor het samenstellen van nieuwe droomreizen voor onze gasten.
Het was fantastisch om in deze laatste week een aantal parels van Tanzania te ontdekken.
De andere weken van de ontdekkingsreis lees je hier: